Welke kenmerken leiden tot hardloopblessures?

Hardlopen is een populaire sport en heeft een positief effect op gezondheid en welzijn. Het nadeel van hardlopen is de kans op het krijgen van een blessure. HAN-onderzoeker, (sport)fysiotherapeut en bewegingswetenschapper dr. Maarten van der Worp heeft recent onderzoek gedaan naar de factoren die het risico op het ontstaan van blessures bij hardlopen vergroten.

Risicofactoren voor hardloopblessures
De vraag naar de risicofactoren voor hardloopblessures en de verdeling daarvan tussen de seksen is eerst aan de hand van de literatuur onderzocht. Maarten van der Worp heeft daarnaast bij 417 vrouwen die deelnamen aan de Nijmeegse Marikenloop (5 of 10 km) gemeten welke kenmerken leiden tot blessures, door ze 3 maanden lang te volgen. Uit deze meting is gebleken dat een eerdere blessure en te veel trainen de kans op een blessure vergroten. Op basis van het onderzoek is het daarom raadzaam gericht advies te vragen aan een fysiotherapeut of looptrainer. Je kunt hierbij denken aan het doen van oefeningen in combinatie met hardloopbegeleiding om preventief blessures te voorkomen.

Hardloopschoenen en belasting van je lichaam
Hoewel je misschien denkt dat de juiste hardloopschoenen het belangrijkste zijn om blessures te voorkomen, blijkt uit het onderzoek dat andere factoren daarbij eerder een rol spelen. Het belangrijkste is de balans tussen de belasting en de belastbaarheid van jouw lichaam. Hoewel je conditie snel vooruit kan gaan als je begint met hardlopen, hebben je benen, rompregio en voeten hier langer de tijd voor nodig.

Blessurescreening
Wil jij beginnen met hardlopen of ben je net begonnen? Voorkom uitval door vervelende blessures met het juiste advies over hardlopen en blessurepreventie. Onze sportfysiotherapeuten helpen je daar graag bij. Bijvoorbeeld door het doen van de gratis 4×4 Quick Screen. Dit is de ideale snel test waaruit blijkt of er een zwakke regio in je lichaam aanwezig is. De uitslag van de test laat zien of deze zwakke regio zich in het bovenlijf, onderlijf of romp bevindt. Denk hierbij aan verminderde coördinatie van het been of onvoldoende corestability. Aan de hand van de test krijg je gericht advies.

Je kunt een afspraak maken voor de 4×4 Quick Screen bij onze locaties in Breda, Dordrecht, Rotterdam en Roosendaal.

Bron: fysioforum