Krachttraining laat wielrensters harder fietsen

Wielrensters kunnen harder fietsen als zij krachttraining toevoegen aan hun trainingsschema. Dit komt doordat de toegenomen spierkracht in de benen ervoor zorgt dat zij ruim zes procent meer vermogen kunnen leveren.

Duurvermogen
Wielrenners moeten een goed duurvermogen hebben om te kunnen presteren. Hiervoor zijn duurtrainingen essentieel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze trainingsvorm het populairst is bij wielrenners. Voor elke wielrenner, recreant of prof, geldt dat de fiets meestal uit de schuur wordt gepakt om een paar uurtjes met collega-fietsers een “rondje” van tientallen kilometers te fietsen.

Harder fietsen door krachttraining
Het is al eerder aangetoond dat mannelijke wielrenners baat hebben bij krachttraining en nu dus ook voor vrouwen. Getrainde wielrensters kunnen harder fietsen als zij krachttraining toevoegen aan hun trainingsschema. Dit bleek tijdens een fietstest waarbij de deelneemsters zo hard mogelijk moesten fietsen tijdens een zogenoemde 40 minuten “all out” test. De elf weken krachttraining, waarbij zij twee keer per week trainden, leverde naast toegenomen spierkracht van de bovenbenen ook gemiddeld ruim zes procent meer vermogen op dat wielrensters konden leveren tijdens het fietsen.

Waarom meer dan alleen kracht
Het spiersysteem in je lichaam bestaat uit 2 soorten spieren. De stabilisatiespieren en de krachtspieren. De stabilisatiespieren zijn energiezuinig en de krachtspieren gebruiken meer energie en produceren afvalstoffen (melkzuur). Tijdens het wielrennen hebben de stabilisatiespieren een belangrijke functie in het handhaven van een juiste houding op de fiets. Alom bekend is dat een juiste fietshouding belangrijk is om aerodynamisch op je fiets te zitten, maximale kracht op je pedalen te kunnen zetten en zo veel vermogen te kunnen leveren. Het is belangrijk dat het handhaven van de juiste fietshouding je niet onnodig veel energie kost: je moet vaardig zijn om je houding te handhaven met de energiezuinige stabilisatiespieren. Bij veel wielrenners zie je echter hier een probleem ontstaan: de stabilisatiespieren zijn niet goed getraind en de niet energiezuinige krachtspieren nemen de taak van deze spieren over. Met als resultaat: de krachtspieren zijn aan het eind van een koers vermoeid en kunnen niet meer hun taak uitvoeren.

Stabiliteitstraining bij wielrennen
Stabiliteitstraining is erop gericht je lichaam goed te leren aansturen op coördinatie en controle. Met het doen van laag belaste oefeningen leer je de stabilisatiespieren goed gebruiken en verbetert het handhaven van je fietshouding met deze energiezuinige spieren. Zodoende zullen de krachtspieren niet meer de rol van de stabilisatiespieren overnemen, kun je harder fietsen, energiezuiniger en heb je op het eind van een koers nog die maximale versnelling in huis.

Kies je programma
Net als hun mannelijke collega’s doen wielrensters er verstandig aan twee keer per week een kracht- en stabiliteitstraining te doen. Top Performance Delta biedt twee programma’s voor wielrenners. Er is een specifieke groepstraining en een individueel programma. De groepstraining is wekelijks op dinsdagavond en zaterdagochtend. In groepen van maximaal 10 personen train je kracht- en stabiliteit gericht op het verbeteren van jouw fietsprestaties. Wil je liever heel gericht werken aan jouw persoonlijke verbeterpunten, dan is ons Persoonlijk Performance Traject Sport iets voor jou. Gegarandeerd sneller, sterker en beter in 6 weken!