Pijnklachten op de fiets die maar niet afnemen na een bikefit?

Fietsers die pijnklachten ervaren op de fiets of hun kracht op de pedalen niet kwijt kunnen gaan als eerste de oplossing zoeken in het aanpassen van hun fiets. Ik krijg vaak te horen dat ze zelf of samen met een bikefitspecialist de afstelling gaan veranderen, met name wordt er gesleuteld aan de zadel- en stuurhoogte en de stand van de plaatjes onder de schoen. Ondanks de juiste afstelling van hun fiets houden sommige mensen pijnklachten, voelen zich niet comfortabel in hun fietshouding en verbeteren niet in het vermogen wat ze kunnen trappen. Dat komt omdat er niet naar de afstelling van het lijf gekeken wordt.

Fietsers beseffen zich onvoldoende dat een juiste afstelling van het lichaam essentieel is voor een goede fietshouding en techniek. Er wordt ook veel geld uitgegeven aan het materiaal en veel minder aan het lichaam. Vreemd eigenlijk want de meeste winst is te halen in het lichaam en niet in de fiets!

 

Als voorbeeld kniepijn en rugpijn

We krijgen regelmatig fietsers bij ons in de praktijk die knieklachten ontwikkelen tijdens het fietsen. In de analyse van de fietstechniek zie je dat de knie niet in een rechte lijn gebogen wordt tijdens het fietsen. De knie spoort naar binnen en raakt soms zelfs de buis. De oplossing hiervoor moet gezocht worden in het verbeteren van de “sporing” van de knie. Deze “sporing” verbeter je door met specifieke oefeningen de aansturing van de heup te verbeteren en kan niet gerealiseerd worden door de afstelling van de fiets.

Een ander voorbeeld is pijn in de lage rug, deze ontstaat vaak vanuit een fietshouding waarbij men teveel op het zadel leunt en te weinig op het stuur. Goed steunen op het stuur is essentieel voor het reduceren van de belasting op je onderrug tijdens het fietsen.  De fietsers die kracht missen in de armen en moeite hebben met de aansturing van nek en schouders steunen onvoldoende op het stuur en blijven zo in de onderrug “hangen”.  Ook deze problematiek veroorzaakt vanuit je lichaam wordt niet gecorrigeerd door een bikefit maar moet worden opgelost door de aansturing en spierkracht van de nek en schouders te trainen.

 

Bike Performance Analyse

Voor een langdurige oplossing van jouw pijnklachten tijdens het fietsen, of voor het verbeteren van jouw prestaties door een efficiëntere krachtoverbrenging op de pedalen, is het dus belangrijk om je houding en techniek te laten analyseren in verschillende situaties (variaties in snelheid en zitpositie). Vanuit de analyse wordt de oorzaak van jouw probleem duidelijk en kan je met gerichte oefeningen en aanwijzingen gaan werken aan verbetering. En dat loont voor nu en voor de komende fietsseizoenen!

Ben je van mening dat jouw fietshouding en techniek verbeterd moet worden om van je klachten af te komen of ben je nieuwsgierig naar prestatieverbetering? Informeer dan naar de mogelijkheden van de Bike Performance Analyse. via ons contactformulier of telefonisch 076-8200255.