Preventie belangrijk op trainingsstage

Hoe ziet een dag van een performance specialist eruit op trainingsstage van het ATR?

Deze week is Robi van Leersum mee op stage met het ATR, ze maakte voor ons een verslag en legt uit wat de meerwaarde van haar inzet is.

De trainingsdag van het Atletiek Trainingscentrum Rotterdam begint al om 9.00 uurop de atletiekbaan van Torremolinos met de 1egroep atleten. Er staat vandaag een starttraining op het programma.

 De 2egroep begint om 10.00uur met de warming-up en draait hetzelfde programma af. Daarvan ondervinden 2 atleten overbelastingsklachten in hamstrings en kuiten. Dit is veel voorkomend op een stage omdat er beduidend meer getraind wordt dan thuis. Ter plaatse heb ik direct tijd om de klacht te beoordelen en waar nodig te behandeling. Tevens krijgt Marjan advies hoe deze atleten de training kunnen hervatten of maak ik een alternatieve training voor ze.

 Dan is het tijd voor de lunch om 13.00, waarna ik een aantal atleten kan behandelen en ze kan adviseren hoe om te gaan met pijntjes voorkomend uit de stage. Het opleiden van talent betekend ook dat ze moeten leren omgaan met hun lichaam en daar is nu echt de tijd voor. De klachten vallen gelukkig dit jaar zeer mee, de belastbaarheid en motivatie van deze groep atleten is erg goed.

 Om 16.00uur is het tijd voor de 2etraining, een preventie training op het strand. Dit is mijn favoriete bijdrage aan het meedraaien van een trainingsstage. Deze training is bedoeld om tot rust te komen, het lijf te herstellen doormiddel van oefeningen gericht op lenigheid, coördinatie en lichaamscontrole. Even het zenuwstelsel, het brein en de spieren resetten.

 Na het avondeten is er weer ruimte voor behandeling als dat nodig is. Deze behandelingen zijn vaak gericht op herstel. Dit in combinatie met de rust van de avond en een goede nacht slaap kunnen de atleten er de volgende dag weer vol tegenaan.

De dag eindigt met een evaluatiemoment onder het genot van een kop koffie met de trainer. Hierbij komen niet alleen de momenten op trainingsstage en het wel en wee van atleten aan bod, maar ook praten we veel over het ideaalplaatje van onze samenwerking. Het ATR en Top Performance Delta zijn altijd op zoek naar beter!

 Een van de verschillen tussen de begeleiding in Rotterdam en tijdens de trainingsstage is dat je veel meer tijd hebt om in de keuken van de trainers te kijken en de atleten in actie kan zien. Blessures en pijntjes liggen soms ook in techniek en het gebrek aan herstel en zorg voor het lichaam door de atleet. Door meer uur op de baan te zijn en meer contact te hebben met atleten kan je de atleten effectiever begeleiden.  Prettig is dan ook de snelle terugkoppeling van mijn feedback aan de trainer en de atleet. Het fijne is dat de trainer, in dit geval Marjan Olyslager, hier heel erg open voor staat.

 

Marjan Olyslager is dan ook dit jaar weer content met de inzet van Robi:

“Belangrijkste voordelen van de begeleiding? Aandacht voor preventie: houding correctie en versterking, aansturingsprincipes uitleggen en laten voelen.  Daarnaast kan een atleet de trainingskwaliteit in stand houden door bij lichte klachten gelijk te overleggen en eventueel te laten behandelen. Er is dan geen of nauwelijks downgrading van de training nodig. En de coach zelf? Die heeft een sparringspartner bij de hand!”